Johan Bergsma, fotograaf

 

MilFoNa 37 jaar officier bij de Koninklijke Landmacht is het per 1 juli 2015 gedaan met het camouflagepak en kan ik full time voor mijn bedrijf Bergsma-Photography werken. Een geweldige tijd gehad gelardeerd met heel veel oefeningen en drie missies naar het voormalige Joegoslavië. Helaas geen missies gehad naar Iraq of Afghanistan. Jammer? Ja jammer want als beroepsmilitair is een uitzending het doel van het vele trainen. De wereld een stukje beter maken. Terrorisme stopt niet bij de grenzen en je moet het kwaad aanpakken bij de bron en niet alleen maar reactief optreden.

Als militair loop je risico’s. Risico’s die je kunt verkleinen door je goed als eenheid en individu voor te bereiden. Train hard and fight easy. Maar helaas gaat het toch nog regelmatig fout. Daarbij raken collega’s gewond of moeten zelfs het grootste offer brengen: hun leven. Anderen zijn “onzichtbaar” beschadigd en uit dat zich pas jaren later. De zogenaamde PTSSers. Maar één ding is duidelijk, iedereen komt anders terug, maar niet iedereen kan daar goed mee omgaan. En daar kunnen zij niets aan doen.

Voor al deze gewonde militairen is een stuk begrip, waardering en respect van het allergrootste belang. Met het thuisfront komt het meestal wel goed, maar ook dat is geen vanzelfsprekendheid. Je vriend , vriendin of partner afzetten op vliegveld Eindhoven. Zwaaien, knuffelen met hen en misschien wel je kindje. En dan na een poosje terugkomen in een kist of rolstoel. Stel je dat toch eens voor wat dat betekent voor de emoties en verdriet binnen het gezin. De buurt vindt er ook nog even wat van: “je hebt er toch zelf voor gekozen”. Daar kan ik dus echt heel erg boos om worden. Niet begrijpend dat deze jongelui zich hebben ingezet voor de veiligheid van de buurman. Ik ben dan ook heel benieuwd aan wie deze buurman hulp gaat vragen als hij wordt gegijzeld. Denkt hij dan ook nog zo of zijn deze jongelui dan wél goed genoeg om hem te redden?

Onze gewonde militairen verdienen RESPECT. Respect van onze maatschappij die middels ons democratische politieke systeem onze jongens en meisjes op missie stuurt.

Dia1Met dit boek wil ik daar aan bijdragen. Ik ben goed “uit de strijd” gekomen en ga verder met mijn passie en sinds drie jaar mijn bedrijf, de fotografie. Andere collega’s moeten verder met hun strijd om zichzelf weer te overwinnen. Maar ze voeren met verve dit gevecht en daar heb ik verdomd veel RESPECT voor. Van mij krijgen ze een platform om dit respect breed in onze samenleving als een vanzelfsprekendheid te mogen ontvangen. Daarom heb ik dit project opgezet. Vallen en opstaan. Ik reken op uw steun. Bestel het boek in de voorverkoop. Door de verkoop van zoveel mogelijk boeken kunnen wij een grote donatie doen aan het noodfonds veteranen.

6 gedachten over “Johan Bergsma, fotograaf

 1. Halle Heer Bergsma
  ik heb vorige week bij u het boek respect besteld maar helaas heb ik tot op heden nog geen bevestiging gehad ik hoor graag van u
  Met Vriendelijke Groet E. Dekker

 2. Ik ben heel benieuwd naar het boek. Ik Moet nog even wachten met lezen, want het ligt als kerstkado onder de boom. Hoe meer verhalen ik lees en hoe meer ik me verdiep in ervaringen van veteranen hoe meer respect ik krijg voor wat jullie doen. Ik ga naar de Invictus Games in Toronto, hopelijk als vrijwilliger maar anders als enthousiaste supporter. Ik west zeker dat dit boek wereldwijd aan zou slaan. Als u hulp zou willen met vertalen in het Engels wil ik u graag helpen. Met vriendelijke groet,
  Hannie Page

  • Beste Hannie. Dank voor je reactie. Het boek zal ongetwijfeld indruk op je maken. De Invictus Games zijn geweldig om er bij te zijn. Ik was dit jaar in Orlando er bij als fotograaf. Dank voor je aanbod om te helpen bij even eventuele Engelse vertaling. Er is inderdaad al vraag naar. Maar eerst genieten van de feestdagen. Hartelijke groet. Johan

   • Beste Johan,

    Wat heb je een schitterend boek afgeleverd! Ik ben er zo ontzettend blij mee! Ik help je heel graag met vertalen, want het is een boek die iedereen in de wereld zou moeten kunnen lezen. Prachtige foto’s ook. Dank je wel! Alvast de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.

    Met vriendelijke groet,

    Hannie Page

   • Beste Hannie. Dank voor je compliment. En wat een geweldig aanbod. Indien ik besluit om het boek buiten Nederland uit te geven, kom ik zeker graag bij je op het net. Hartelijke groet, Johan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s