Ilse de Boer

Het mooiste aan mijn vak als redacteur en storyteller is dat ik mensen vooruit kan helpen. Met hun bedrijf, of bijvoorbeeld door iemand te helpen om hun eigen boek te realiseren. Door te luisteren en samen met hen hun eigen, bijzondere verhaal op papier te zetten en met de wereld te delen. Dat is mijn eigen missie, net zoals die van Johan met dit boek.

En hoe mooi is het dan dat ik – dankzij boekenmaakster Annemarie Kleve en natuurlijk Johan Bergsma zelf – mijn bijdrage mocht leveren aan het boek RESPECT! Met 50 indrukwekkende interviews en foto’s, die mij enorm hebben geraakt. Regelmatig heb ik moeten slikken toen ik deze 50 openhartige verhalen bewerkte, en meekeek met de indeling en vormgeving.

De wereld van Defensie en zeker die van veteranen was voor mij – in alle eerlijkheid – een totaal onbekende wereld. Natuurlijk, ik las over buitenlandse missies in de krant en ik zag heftige beelden op tv. Maar als je iemands eigen verhaal leest, die in eigen woorden vertelt over wat gewond raken tijdens een missie met hem of haar heeft gedaan, dan komt die wereld opeens heel dichtbij. Zeker met de soms confronterende foto’s die Johan heeft gemaakt, en de trailers voor het boek.

Ik kreeg een kijkje in een wereld met – levensechte – levensbedreigende situaties van militairen tijdens een missie in het buitenland. Met heftige incidenten met gesneuvelde of gewonde maten. Met gijzelingen en intimidatie. Met verwoestende explosieven. Aangrijpende situaties, die soms in één klap hun leven én dat van het thuisfront volledig op hun kop zetten. Ik las verhalen over de moeilijke weg van langdurig revalideren die daarop volgde. Ik las verhalen over de heftige gevolgen van PTSS. Over gevoelens van onmacht en onbegrip. Over schuldgevoelens. Over de strijd om erkenning. Over relaties die onder druk kwamen te staan. Soms ook over afscheid moeten nemen van Defensie, en daarmee afscheid moeten nemen van een roeping. En toch was er ook nog steeds die trots om een bijdrage te hebben kunnen leveren aan de vrede en veiligheid in de wereld. In ook mijn wereld.

Wat heb ik een diep, maar dan ook diep respect gekregen voor de dappere mannen en vrouwen in dit boek. En wat heb ik een respect voor de lange weg terug naar herstel, die iedereen in dit boek heeft afgelegd, of nog bezig is af te leggen. Een weg naar herstel, van vallen en weer opstaan. Vol valkuilen, soms een terugval maar ook kleine en grote successen.

Nog steeds ben ik diep onder de indruk van alle interviews. Ik vind het van enorm lef getuigen om zo openhartig zo’n aangrijpend verhaal te vertellen, en op jullie eigen wijze te worden gefotografeerd door Johan. Ik hoop dat ik met mijn bijdrage als redacteur een steentje heb kunnen bijdragen aan jullie erkenning en vooral meer begrip voor jullie verhaal. En van alle anderen die gewond zijn geraakt tijdens het uitoefenen van hun beroep.

Ik hoop dat jullie dit boek zien als erkenning van de soms eenzame strijd die jullie hebben gevoerd, en dat dit boek jullie (en met jullie vele anderen) nog verder helpt op de weg naar herstel, erkenning en begrip. Ook voor jullie dierbaren thuis, jullie onmisbare thuisfront.

Wij als team hebben enorm onze best gedaan om al jullie verhalen zo goed mogelijk weer te geven. Om een mooi geheel te maken van de teksten van de interviews, de inspirerende quotes en uiteraard met de prachtige foto’s van Johan. Met trailers en de verdere promotie om het boek RESPECT! zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. Omdat iedereen die aan dit boek heeft meegewerkt, dat dubbel en dwars verdient. Dank voor jullie medewerking en vooral inspiratie. Mijn respect en erkenning hebben jullie meer dan verdiend.

Ilse de Boer
Tekstschrijver, redacteur, communicatieadviseur, storyteller
ilse@idb-communicatie.nl
www.idb-communicatie.nl
www.ilsedeboer.nl