Ottobock: Quality for Life

Nooit meer helemaal de oude maar wel bijna!

edwin

Edwin de Wolf

Het boek RESPECT geeft de 50 deelnemers een gezicht. Hun verhalen gaan over de vaak moeizame weg van vallen en weer opstaan. Het gaat over mannen en vrouwen, fysiek of mentaal gewond en soms beiden. Maar voor allen geldt dat zij nooit meer de oude zullen zijn. Ze hebben ingeleverd op hun bestaan zoals het was voordat ze werden getroffen door de gevolgen van hun handelen in dienst van de vrede. Een groot offer. En dat verdient ons aller RESPECT.

 

 

Niet alleen commercie, maar vooral passie.

Gelukkig zijn er vele instanties en personen die proberen deze helden iets van hun bestaan terug te geven. Denk daarbij aan de vele “nuldelijns” verzorgers, het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg, het Veteranen Instituut onder leiding van de nieuwe directeur kolonel Ludy de Vos en vele, vele anderen. Maar gelukkig denkt ook het bedrijfsleven mee. En niet alleen maar uit commercieel oogpunt maar ook uit passie “for the quality for life”. In dat kader heb ik een bezoek gebracht aan de firma Ottobock  in Nieuwkuijk. Zij zijn marktleider op het gebied van protheses. Nagenoeg alle protheses die gedragen worden door deelnemers in het boek RESPECT, hebben een Ottobock aangemeten gekregen.

Over Ottobock

ottobock_blue_4c-copyOttobock is een Duits bedrijf en in 1919 opgericht door de heer Otto Bock, een prothesemaker. Na de Eerste Wereldoorlog was er veel vraag naar protheses. Otto Bock bedacht het modulaire systeem waarbij diverse onderdelen van de prothese snel op maat konden worden geleverd. Feitelijk gebeurt dit tegenwoordig nog zo. Zo is de orthopedische afdeling van het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg in Doorn zeer nauw betrokken bij het samenstellen van een juiste op maat gemaakte prothese. Met name de koker van de prothese is essentieel en die wordt in Doorn gemaakt. Aan het hoofd van deze afdeling staat Edwin de Wolf, zelf een ervaringsdeskundige op het gebied van protheses. Edwin verloor bij een mijnongeval in het voormalige Joegoslavië zijn linkerbeen.

Tegenwoordig is Ottobock gevestigd op meer dan 46 locaties wereldwijd en actief in ruim 100 landen.

foto-1Na een rondleiding door de heer Hub van den Boomen, commercieel manager Nederland, hebben we uitvoerig gesproken over de passie die het bedrijf Ottobock heeft om gewonden weer een stuk van hun leven terug te geven. Het gaat hen daarbij écht om de mens. Ze investeren veel geld en tijd om hun adagium bewaarheid te laten worden:

Proud of helping people realizing their dream

 

Invictus Games en Olympische spelen

foto-3

Kenny Bouman in actie bij de Invictus Games/ Orlando 2016

Toen ik in mei als fotograaf aanwezig was bij de Invictus Games in Orlando, maakte ik voor het eerst kennis met de service die Ottobock leverde aan de deelnemers. Dag en nacht stonden ze klaar om eventueel reparaties of afstellingen aan prothese of rolstoelen uit te voeren. Datzelfde doen ze momenteel voor de atleten tijdens de Paralympische Spelen in Rio. Dat heet nou maatschappelijk verantwoord ondernemen!

 

 

x3_1kopie

 

 

 

Droom prothese

Edwin de Wolf heeft dit jaar de relatief nieuwe been prothese GENIUM X3 mogen beproeven. Ik zie hem op zijn Facebookpagina nog staan, in zee, korte broek en met deze GENIUM X3. Compleet waterdicht en hightech. Zie het filmpje van deze prothese onder de QR code.

Innovatie

Maar men zit niet stil bij Ottobock. Er wordt veel budget vrijgemaakt voor de afdelingen R&D binnen Ottobock. De ultieme prothese zal er één zijn die kan worden aangestuurd via de hersenen. Dat lijkt nog ver weg, maar de ontwikkeling gaan snel. Dat zou letterlijk en figuurlijk weer een stap voorwaarts zijn in quality for life.

Tot slot

Prothese zijn duur, heel erg duur. Maar aan een goede prothese is jarenlange research aan vooraf gegaan. Gelukkig heb ik kunnen constateren dat militairen die gewond zijn geraakt tijdens het uitoefenen van hun taak, de beschikking krijgen over de beste hulpmiddelen die er zijn. En dat heeft defensie goed geregeld. Want iedereen verdient het om weer een stuk van zijn of haar leven terug te krijgen.

Scan deze QR code voor de Genium X3 van Ottobock

Scan deze QR code voor de Genium X3 van Ottobock

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s